LEGO-sjoppen in Nederland

Speelgoedketens | Supermarkten | Zelfstandigen | Tweedehands | Rommelmarkten | Buitenland | Onderdelen | Dacta | Aanverwant

De grote speelgoedwinkelketens

In Nederland wordt de speelgoedmarkt gedomineerd door enkele bekende ketens. Over de hele linie zijn de prijzen daar gelijk aan elkaar, maar per doos zijn er vaak onverwachte verschillen.
Voorspelbare grote opruimingen zoals in de mode-branche, kennen we met LEGO helaas niet, maar soms zijn er speciale acties. Op affiches en dergelijke beweren winkels vaak 'altijd de laagste prijzen' te hebben, en op de dozen zitten meestal fictieve 'van/voor'-prijzen. Meestal is dit allemaal consumentenbedrog en onwaar. Ga voor die specifieke bouwdoos eerst zelf vergelijken bij de winkel om de hoek.

Terug

Supermarkten en warenhuizen

De firma LEGO heeft in het verleden altijd bepaalde eisen gesteld aan winkels voordat ze LEGO mochten verkopen. Het moest een heuse speelgoedwinkel zijn, met een bepaalde omzet afzetgebied in de regio. Tegenwoordig is er wat meer creatieve wildgroei in de soorten winkels waar LEGO opduikt, maar dat gaat dan buiten de geijkte distributiekanalen om.

Terug

Zelfstandige winkels

Echte ongebonden speelgoedwinkels die LEGO verkopen zijn er helaas nauwelijks nog in Nederland. Opmerkelijk genoeg zijn sommige winkeliers ondanks/dankzij de kleinschaligheid in staat om een gunstige prijs te bieden.

Terug

Tweedehands winkels

In de gemiddelde winkel met tweedehands artikelen vind je geen LEGO. Toch zijn er enkele winkels die het meestal in huis hebben of er zelfs in gespecialiseerd zijn. Enkele adresjes:

Terug

Rommelmarkten

Breek me de mond niet open. Nederlanders kunnen nu eenmaal geen afstand doen van hun LEGO. Ze houden het liever in de familie of zetten het op zolder. Je ziet het relatief weinig op rommelmarkten, en wat er is, wordt met veel reserve gepresenteerd als kroonjuwelen en familieschatten. 'Het is in de winkel peperduur en gaat nooit kapot'. Ammehoela. Vaak gaat het om een zakje afgekloven, bekraste en oninteressante onderdelen, zonder bouwvoorbeelden en aangelengd met wat namaak-LEGO en Playmobil-meubeltjes. ('Nee, hoor het is allemaal LEGO, zeker weten, meneer.' 'Nee, ik verkoop geen losse onderdelen, anders is het niet meer compleet').
In plaats van je rot te zoeken naar redelijk geprijsde LEGO op rommelmarkten, kun je beter eens naar een clubdag van vereniging De Bouwsteen gaan. Daar heb je heel veel keus in zowel gebruikte als ongebruikte dozen, en worden 'reele verzamelaarsprijzen' gevraagd. Dat wil zeggen, dat de gewone dingen heel betaalbaar zijn en de bijzondere dingen peperduur.

Terug

Buitenland

Terug

Losse onderdelen

Terug

LEGO Educational (Dacta)

Dacta was jarenlang de naam van een afzonderlijk bedrijfsonderdeel van LEGO dat zich richt op de onderwijsmarkt. Het voert een eigen assortiment, dat deels is samengesteld uit (combinaties van) normale LEGO-dozen, en deels eigen ontwerpen zijn. Inmiddels is de naam Dacta vervangen door LEGO Educational Devision.
Het assortiment is in Nederland alleen te koop bij schoolleveranciers. Deze winkelbedrijven willen vaak alleen maar zaken doen met scholen, maar bij een enkeling kun je als particulier terecht. Informeer ook eens bij Boonstra Speelgoed naar de mogelijkheid om Dacta-materiaal te bestellen.
Voor productinformatie over Dacta kun je bij LEGO Benelux niet terecht; zij verwijzen je door naar de schoolleveranciers. Gelukkig vind je tegenwoordig wel informatie via de website van LEGO

Terug

Aanverwante artikelen

LEGO-kinderkleding en 'merchandising'-artikelen zoals handdoek, potlood, pet of sleutelhanger zijn tegenwoordig 'gewoon' te koop via de webwinkel van LEGO en natuurlijk in de LEGOLAND-parken.

LEGO computerspelletjes zijn te koop in diverse speelgoedwinkels, maar ook in computerwinkels en dergelijke.

Terug

*) Wat achtergrondinformatie: Toys 'R' Us is van oorsprong een Amerikaans bedrijf, en de Nederlandse vestigingen gingen aanvankelijk op de Amerikaanse manier te werk: goedkopere LEGO en regelmatig opruimingen met stuntaanbiedingen. Helaas werden de Nederlandse winkels al snel overgenomen door het Blokker-concern, en sindsdien heeft Toys 'R' Us niets eigens meer te bieden. Op basis van Europese anti-monopolie-wetgeving kon Blokker destijds de winkels niet zomaar overnemen, maar er werd kennelijk een juridische constructie gevonden om dit probleem te omzeilen.